Toplotna črpalka – do 50% prihranka 2


Toplotna črpalka je najbolj učinkovita oblika električnega ogrevanja. Proizvede kar tri krat več toplote, kot energije ki je porabi. Sodobna toplotna črpalka lahko zmanjša porabo električne energije za ogrevanje za približno 50% v primerjavi z ostalimi električnimi pečmi ter grelci.

Zraven ogrevanja lahko opravlja še eno nalogo; Služi vam lahko tudi kot centralna klimatska naprava, ki črpa toploto iz vaših prostorov in jo sprošča v okolico.

Poznamo tri tipe toplotnih črpalk: Zrak- voda, zemlja –voda(geotermalna) ter  voda – voda.

Toplotne črpalke tipa zrak –voda

Je najbolj ugoden in pogost tip toplotnih črpalk na trgu. Investicijski stroški so nizki, lahko jo tudi uporabimo kot centralno klimatsko napravo. Primerna je za večino tipov zgradb, potrebujete samo prostor za zunanjo ter notranjo enoto. Črpa energijo iz zraka in jo pretvori v toploto za vaš ogrevalni sistem.

Toplotne črpalke tipa zemlja – voda ali geotermalne toplotne črpalke

Veliko dražje od tipa zrak-voda zato nudi veliko prednosti. Znižajo lahko porabo energije za 30% – 60%, nadzorujejo vlažnost, so zanesljive in primerne za večino domov. Črpajo energijo iz temperaturnih razlik v zemlji. Velika prednost je, da jih lahko kombiniramo z solarnimi kolektorji  s katerimi tvori geosolarni sistem, ki omogoča še boljše izkoristke.

Toplotne črpalke tipa voda – voda

Najmanj poznan tip toplotnih črpalk. Zahtevajo stalen vir vode iz katerega črpajo energijo. So primerne predvsem za večje objekte, objekte z stalnim virom vode kot so jezera, podtalnica. Za črpanje vode potrebujemo tudi vodno dovoljenje.

Nasveti za toplotne črpalke

  • Ne nastavljajte termostata toplotne črpalke ročno
  • Namestite ali strokovno namestite programabilni termostat z večstopenjskimi funkcijami, ki so primerne za toplotno črpalko.
  • Očistite filter po potrebi, ter ohraniti sistem v skladu z navodili proizvajalca.
  • Če vaš dom ogrevate z električno energijo in živite v zmernem podnebju, bo sistem s  toplotno črpalko energetsko učinkovito zmanjšal porabo energije do 50% v primerjavi z ostalimi električnimi grelci. Več o delovanju toplotne črpalke si lahko preberete tukaj

Če razmišljate o namestitvi ali nakupu nove toplotne črpalke preglejte ponudbo v naši spletni trgovini ali nam pošljite povpraševanje, na voljo smo vam na:

Tel: 040-831-950 | Biakom | E-mail: info@biakom.si | Povpraševanje


Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

2 thoughts on “Toplotna črpalka – do 50% prihranka

    • jernej Post author

      Pozdravljena! Dobro vprašanje. Ne moramo vam podati točnega odgovora. Povrnitev vložka v toplotno črpalko je odvisen od večih dejavnikov. Kot primer: Če investirate v boljšo toplotno črpalko bo vaš vložek hitreje povrnjen zaradi boljših izkoristkov toplotne črpalke. Ogromno je tudi odvisno od tega s katerim virom kombinirate vašo toplotno črpalko. Npr. nekdo ki ogreva toplotna črpalka + peleti ali nekdo ki ogreva s toplotno črpalko ter kurilnim oljem. Razlika je velika, in vpliva na povrnitev investicije